Kirkkoherran tervehdys
 » Vanha Pappila
Reformaation merkkivuosi

Hautausmaaat

Leppävirran seurakunnalla on useita hautausmaita, joista käytössä ovat:

Kaipolanmäen hautausmaa, Länsi-Saamaisentie 245
Karvonmaan hautausmaa, Mustinmäentie 313
Kirkonkylän (Hännilän) hautausmaa, Rinnetie
Kotalahden hautausmaa, Kumpulahdentie 9
Nikkilänmäen hautausmaa, Nikkilänmäentie 112
Näädänmaan hautausmaa, Hietaniementie 113
Paukarlahden hautausmaa, Viitostie 3515
Saahkarlahden hautausmaa, Kangasrannantie 23

Leppävirran kirkon vanha hautausmaa, Kirkkokaari 1

Näiden lisäksi on myös muita hautausmaita, kuten kunnan keskustassa sijaitseva sankarihautausmaa. Kirkon vanhalla hautausmaalla on uurnahautoja ja muistolehto, johon tuhka kätketään ilman uurnaa.

Jumalanpalveluspaikat

Seurakunnan jumalanpalveluksia järjestetään seuraavissa tiloissa:

Leppävirran kirkko, Kirkkokaari 1, Kirkonkylä
Sorsakosken seurakuntatalo, Osmajärventie 44, Sorsakoski
Näädänmaan kyläkirkko, Torvenharjuntie 82, Näädänmaa

Leppävirran kirkko

Leppävirran kirkonkylän keskustassa sijaitseva C.L. Engelin suunnittelema kivikirkko otettiin käyttöön v. 1846. Tässä uusklassillisessa kirkossa on 2200 istumapaikkaa ja se on maamme seitsemänneksi suuri luterilainen kirkko. Kirkon kaksiosainen alttaritaulu on Samuel Elmgrenin maalaama ja se pelastettiin aiemmasta kirkosta vuoden 1834 tulipalon alta. Taulun suurempi osa kuvaa Kristuksen ristiltäottoa ja pienempi ehtoollisen asettamista. Taulu siirrettiin kirkkoon v. 1974 ja aiemmin paikalla ollut taulu siirrettiin sakastiin. Kirkon romanttisen tyylisuunnan erinomaiset urut ovat Kangasalan Urkurakentamon valmistamat ja niissä on 45 äänikertaa.

Tästä linkistä aukeaa Eero Thitzin kuvaama video kirkosta.

Sorsakosken seurakuntatalo

Sorsakosken seurakuntatalo on arkkitehti Veijo Martikaisen käsialaa. Sen vihki v. 1961 käyttöönsä piispa Eino Sormunen, jonka aloitteesta rakentamiseen oli ryhdytty. Rakennuksessa sijaitsee 180-paikkainen kirkkosali, sakasti, keittiötila, pari kerhohuonetta ja kaksi asuntoa. Kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan toimittamat 13-äänikertaiset urut, jotka otettiin käyttöön v. 1966.

Vakavien kosteusvaurioiden takia kaikki toiminta Sorsakosken seurakuntatalossa on keskeytetty lokakuusta 2016 alkaen. Lasten ja varhaisnuorten kerhot on siirretty Seuralaan. Kerran kuukaudessa seurakuntatalon edestä järjestetään maksuton Pali-kuljetus Leppävirran kirkon jumalanpalvelukseen ja takaisin.

Näädänmaan kyläkirkko

Näädänmaan kyläkirkko on alunperin rakennettu kylän pappilaksi, joka kirkkovaltuuston päätöksellä v. 1975 muutettiin kirkollisten tilaisuuksien pitopaikaksi. Sen vihki käyttöön seuraavan vuoden alussa piispa Paavo Kortekangas.

Leirikeskus

Seurakunnan Harjulan leirikeskus sijaitsee Harjulantien (Harjulantie 195) varressa Saviveden rannalla. Se on aikanaan rakennettu pappilaksi. Nykyään siellä pidetään vuosittain useita rippikoulu- ja muita leirejä.

Virasto ja toimistot

Seurakunnan kirkkoherranvirasto sijaitsee osoitteessa Savonkatu 21. Samassa rakennuksessa palvelee myös taloustoimisto ja diakonia- sekä kasvatustyön toimistot. Virasto on avoinna ma - to klo 9 - 15. Henkilötapaamiset sovitusti myös muulloin.

Vanha pappila

Vanha pappila, Savonkatu 19, on vuonna 1900 kirkkoherran pappilaksi valmistunut rakennus, joka nykyisin toimii seurakuntatalona ja juhlahuoneistona. Rakennus peruskorjattiin vuonna 2008.

© 2005 Leppävirran Seurakunta.