Kirkkoherran tervehdys
 » Reformaatio ja virret
 » Martti Lutherin elämä

Lisätietoa ja linkkejä

Alla olevista linkeistä löytyy lisätietoa reformaatiosta. Tähän on koottu erilaisia kohteita ja ne muodostavat vain pienen osaa internetistä löytyvästä aineistosta.

Merkkivuoden teemasivu.

Teologian dosentti Kalle Elonheimon Matka Reformaatioon -blogi.

Luther-aiheinen sivusto.

Pälkäneen lukion Uskonpuhdistusaiheinen internetsivu.

Pieni tietoisku reformaation vaikutuksista taiteeseen.

Materiaalian reformaatiosta koulutyöhön.

Diaesitys reformaatioista.

Kielenhuoltajan pohdintaa terminologiasta

Reformaation äidit sivu pohtii naisten roolia reformaatiossa.

Reformaatio ja lukutaito on pohdinnan alla tässä ylen artikkelissa.

Reformaatio ja lähetystyö on aiheena Kati Kemppaisen artikelissa.

Poiminta merkkivuoden teemasivuilta:

Neljä korostusta Lutherilta

Lutherin ajattelun keskeiset korostukset voidaan tiivistää seuraavaan neljään kohtaan:

Luther korosti ihmisen pelastumista yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Kristuksen tähden. Luther liittyi 400-luvulla eläneen kirkkoisä Augustinuksen opetukseen ja korosti armon ensisijaisuutta. Luther pyrki torjumaan kaikki sellaiset ajatukset, joiden mukaan pelastuminen olisi jollain tavalla riippuvainen ihmisen teoista tai ominaisuuksista.

Luther korosti etiikassaan lähimmäisenrakkautta ja Jeesuksen antamaa kultaista sääntöä: kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Ihmisen tulee asettua lähimmäisen tilanteeseen ja miettiä, miten toivoisi itselleen tehtävän vastaavassa tilanteessa. Ihminen on kutsuttu elämään armollisesti suhteessa toisiin ja toisia varten.

Lutherin mukaan kristinuskon sanoma pitää tuoda kaikkien ulottuville. Raamattu tuli kääntää kansankielelle ja kansa tuli opettaa lukemaan, jotta jokainen voisi itse tutustua Raamattuun. Myös messuissa, saarnoissa ja kristinuskon opetuksen tiivistävissä katekismuksissa tuli käyttää kansan omaa kieltä.

Luther tuki kansan osallistumista jumalanpalvelukseen. Jumalanpalvelus ei saanut olla vieraskielinen näytelmä, jota seurakunta seuraa sivusta. Kansankieli lisäsi ymmärrettävyyttä. Virsilaululla ja ehtoollisen jakamisella sekä leivän että viinin muodossa Luther tuki seurakunnan osallisuutta jumalanpalvelukseen.

Luther_ruusu

© 2005 Leppävirran Seurakunta.